CLUB DE LECTURA 1r CICLE 2n trimestre


Dimarts, 23 de gener

Durant aquesta sessió ens hem trobat per parlar de què és un club de lectura, del compromís que suposa i de la importància de respectar el torn de parla i les opinions de la resta de companys.
Hem donat la benvinguda a l'Eloi i el Miquel, els dos nous companys que s'han afegit al club.
Tot seguit hem presentat el llibre que llegirem  Hem formulat hipòtesis sobre l'argument del llibre a partir del seu títol i del dibuix de la seva portada. Finalment hem vist un booktrailer sobre el llibre i hem quedat d'acord la periodicitat de la lectura.
El llibre que llegirem aquest segon trimestre es diu Fora de mi i és de l'autora Sharon M. Draper. La protagonista d'aquesta història es diu Melody, la nena més brillant de l’escola, però ningú no ho sap: té paràlisi cerebral, seu en una cadira de rodes i mai no ha pogut dir ni una sola paraula. Aquesta és una història de superació en què la Melody surt per primer cop d’ella mateixa i troba la seva pròpia veu.
Resultat d'imatges de fora de mi


Sinopsi

La Melody té una memòria fotogràfica excepcional. El seu cervell és com una càmera que sempre està gravant. Sempre. És, probablement, la nena més llesta del seu institut… però ningú no ho sap.
Gairebé tothom –incloent-hi els seus mestres i els seus metges- creuen que mai no podrà aprendre res, i és per això que, fins fa ben poc, els seus dies a l’escola consistien a sentir les mateixes lliçons sobre l’abecedari i a jugar als mateixos jocs que ja sabia de memòria.
Si pogués dir a tothom el que sent i el que sap! Però no pot, perquè la Melody no pot parlar, ni escriure, ni caminar. Té paràlisi cerebral, viu asseguda en una cadira de rodes i té una mobilitat molt reduïda. Necessita ajuda per menjar, per vestir-se i per anar al lavabo.
Tancada dins el seu cap, la Melody necessita sortir d’ella mateixa, escapar-se d’un món que no està fet a la seva mida… Fins que trobarà alguna cosa que la connectarà, per primera vegada, amb el món d’allà fora. Com serà la seva vida a partir de llavors?

L’autora

Sharon M. Draper és autora de més d’una vintena d’obres per al públic infantil i juvenil. Amb les seves novel·les Copper Sun i Forged by Fire va ser guardonada amb el Premi Coretta Scott King. Viu a Cincinnati, Ohio, on ha treballat de mestra d’escola durant més de 25 anys.
Fora de mi ha estat un èxit de vendes als Estats Units, ha rebut nombrosos premis i s’ha mantingut a la llista dels més venuts del New York Times des que es va publicar l’any 2010.

Llegiu aquí l‘entrevista a l’autora.


Sharon M. Draper

Dimarts, 29 de gener

A la sessió d'avui hem parlat del tipus de narrador que fa servir l'autora per a la seva novel·la i per quina raó creiem que l'ha triat.
També hem reflexionat al voltat de diferents temes que apareixen a la novel·la:
  • Com aprenen a parlar
  • Com ens adrecem als nens, als discapacitats...
  • La connexió que hi ha entre una mare i el seu fill
  • Què vol dir catarsi?
I finalment hem escoltat la cançó que a la Melody, la protagonista de la història, la fa posar contenta i deixar anar el que sent:Divendres, 9 de febrer

Avui hem parlat del conflicte. Tota novel·la té un conficte que el protagonista ha de superar. En el cas de la Melody, el conflicte principal és el fet de no poder parlar. Ell mateixa ho expressa així "Em van venir ganes de plorar, perquè mai no seria capaç de dir a ningú el que pensava realment". Melody també té la limitació del moviment i tot el que això comporta: no pot menjar sola, no pot anar al lavabo sola, no pot vestir-se sense ajuda...
Hem parlat també d'alguns altres temes secundaris que apareixen a la novel·la:  del paper dels somnis com a via d'escapament de les tensions i de les normes que ens imposa la societat, del paper dels auxiliars que tenen cura de les persones amb mobilitat reduïda,de  l'escola inclusiva o de com tractem la gent amb discapacitat.

Dijous, 15 de febrer

En aquesta sessió hem parlat de com la protagonista de la història, la Melody, ha estat capaç de trobar una solució per superar el seu conflicte: fer servir per comunicar-se un aparell anomenat Medi-Parlador. A tots ens ha semblat estrany que no fossin els pares els qui trobessin la solució al seu problema i que fos la mateixa Melody la que tingués la idea. Les primeres paraules que la Melody adreçarà als seus pares són: "Sóc molt feliç" i "Us estimo".
També hem reflexionat sobre les noves tecnologies i el seu paper positiu o negatiu en funció de l'ús que en fm: és ètica la clonació humana o la manipulació genètica?
Finalment, hem parlat sobre l'avortament i cadascú ha expressat la seva opinió sobre els supòsits que et permeten avortar tot relacionat-lo amb el cas de tenir un fill amb la discapacitat de la Melody.


Dijous, 22 de febrer

Avui hem reflexionat al voltant del tema dels prejudicis.  Hi ha prejudicis pel color de la pell, per la manera de vestir o, com en el cas de la Melody, pel seu aspecte físic. També hem parlat de la figura de l'antagonista d'aquesta novel·la, la Claire i com desprecia la Melody i no s'hi vol relacionar.
Per acabar, hem vist el trailer de la pel·lícula: La teoria del todo on es recrea la vida de Stephen Hawking que li va ser diagnosticada una malaltia que a efectes pràctics és un cas semblant al de la Melody. La vida d'aquest científic és un exemple de vitalitat i afany de superació.


Dijous, 1 de març

Durant la sessió d'avui ens hem centrat en el paper de l'antagonista del llibre, la Claire. Hem estat comentat l'actitud que té cap a la Melody i el canvi d'actitud interessada que té quan li fan una entrevista i aleshores fa veure que és la seva amiga.
També hem reflexionat sobre els problemes diaris que té la Melody que per a nosaltres passes desapercebuts (les escales per accedir al restaurant, el fet de no poder menjar sola ni poder anar al lavabo sense ajut...).
Finalment hem parlat de l'enveja i hem vist que és un sentiment que tots nosaltres hem sentit alguna vegada i com ens hem sentit.

Dijous, 8 de març

Avui hem acabat el club de lectura del segon trimestre. En general, tots hem coincidit que ens va agradar més la lectura del llibre anterior que era un llibre més fantàstic i tot i que era trist, tenia un final feliç que et deixava un bon record. El llibre Fora de mi, en canvi, és un llibre molt realista i el final et deixa un record trist i no t'esperes que acabi com acaba. Tot i així, és un llibre que parla de les dificultats que té una persona amb paràlisi cerebral i en conclusió podem dir que la protagonista, la Melody, acaba evolucionant cap a una vida millor, ja que es podrà comunicar amb el Medi-parlador. Per al proper club de lectura ens hem decidit per un llibre totalment diferent on la fantasia és allò que el caracteritza: L'Associació: El llindar obscur de la màgia, de Pierre Bottero.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada